Treceți la conținutul principal

ETNICIZAREA INFRACTIONALITATII constituie un COMPORTAMENT RASIST. PUNCT

Sunt de acord cu titlul comunicatului de mai jos. Etnicizarea oricărei acțiuni umane, altminteri oricum nespecifice etnic, nu este un demers științific, juridic sau moral corect. Ei și, veți zice? Aici începe opinia mea.
Protestele acestei asociații ar fi mai eficiente dacă ar folosi cifrele reale, etnicizate fără rușine, explicit incorecte politic, chiar dacă ar contrazice punctul lor de vedere fățarnic, teoretic și sociologic, pentru a dovedi că infracționalitatea țigănească este sau pare a fi o invenție, eventual o exagerare. 
Țiganii sunt o minoritate vizibilă. Nu e vina lor că au culoarea pielii diferită de a suedezilor, să zicem. Culoarea și comportamentele sociale sau statul social îi individualizează, ele fac parte din identitatea lor, din ceea ce se vede, chiar dacă statistic și realist știm că există mulți, dacă nu chiar o majoritate de țigani care nu fură ci muncesc corect sau aproape corect.
Să se demonstreze că organizatorii de jocuri de noroc, hoațele de bijuterii din Paris, filmate de camere video, escroacele care încearcă să păcălească citadine hrăpărețe după chilipiruri cu vânzarea unor inele de aur calp, găsite oportun pe asfalt, cerșitoarele și cerșitorii care mimează handicapuri fizice în metro sau la intersecții de străzi, leagănă prunci înfășați ca niște păpuși, taie și fură cabluri de cupru nu sunt doar țigani, că aceștia reprezintă doar o minoritate printre cei care fac trafic de carne vie, de droguri, de mașini. Infractorii sunt de toate etniile. Asta este adevărul. Doar că în loc să tot protesteze contra rasismului, ce-ar fi dacă, cu banii încasați din fonduri europene, s-ar realiza studii serioase inclusiv pe baze de date etnice, asupra banditismului sau a infracționalității minore, din care rasiștii să înțeleagă că a se concentra asupra prea vizibililor țigani este un prilej de a devia atenția de la toți ceilalți bandiți, mai mari — bancherii, sau mai mici — cleptocrația politică și parlamentară a pseudo-democrațiilor care conduc Europa, nu doar Europa de Est.
Cât privește identificarea rasismului cu fascismul, cred că este vorba de o iluzie dăunătoare chiar cauzei pentru care se străduiesc să militeze, benefic și pentru contabilitatea lor, asociațiile de acest tip secund și etnic. Etnismul este fața ascunsă a acestor străduințe și duce prin exces tot la xenofobie și rasism minoritar (vezi Black Panters), la ghettoizare și comunitarism, pericole pe care asociațiile de acest gen nu reușesc să le evite decât uneori. 
Xenofobia nu este nici proprietatea, nici invenția fascismului sau nazismului. E vorba de o confuzie, de o retroproiecție cu totul neștiințifică și iluzorie, fenomenele acestea sunt tot atât de vechi cât omul. Orice antropolog lucid și corect o poate afirma.
În fine, ar fi corect ca textele comunicatelor să utilizeze diacritice, fiindcă ele sunt cerute de limba română, limba principală de comunicare a asociațiilor de acest gen și a comunităților pe care le reprezintă. (Am pus eu câteva diacritice!)

Dan Culcer

Bucuresti, 1 iulie 2014

ETNICIZAREA INFRACTIONALITATII 
CONSTITUIE UN COMPORTAMENT RASIST. PUNCT 

Romani CRISS trage un semnal de alarma cu privire la faptul ca mai multi formatori de opinie, atât jurnalisti cât si politicieni, au recurs la stigmatizarea romilor in mod colectiv si asocierea acestora cu infractionalitatea, fapt nepermis intr-o societate democratică. 

Terminologia de “infractionalitate tiganeasca” este caracteristica mediilor fasciste și xenofobe. Amenintarea prezentata de “infractionalitatea tiganeasca” este prezenta in discursul unor formatiuni de extrema dreapta, precum Garda maghiara, formatiune ce a fost desfiintata de autoritati pentru ca promova principii rasiste si antidemocratice. Curtea Europeana a Drepturilor Omului a confirmat decizia luata de autoritatile maghiare ce au stabilit ca termenul de “infractionalitate tiganeasca” este un concept rasist.

Acest concept este folosit fara nicio jenă in discursul public din România. Manifestările “politice” și “jurnalistice” al unor formatori de opinie adoptate în “cazul Bercea” (Sandu Anghel) denotă carențe serioase de comportament social. Afirmatiile facute de oameni precum fostul procuror Gheorghe Oancea, prim-ministrul Ponta sau jurnalistul Cristian Tudor Popescu dinamiteaza valorile pe care s-a construit societatea romaneasca moderna, sugerand ca autoritatile statului considera si trateaza romii ca un grup criminal, respectiv ca asta sunt. 
Fostul Procuror Gheorghe Oancea vorbeste despre existenta unei “psihologii tiganesti” pe care domnia sa ar fi cunoscut-o in amanunt pentru ca a lucrat cu romii. Mai confeseaza si faptul ca mediile infractionale, mediile tiganesti sunt pentrate de serviciile secrete. De unde rezulta, nu doar faptul ca domnul Oancea are mentalitati rasiste si extremiste, dar ca aceste mentalitati au fost deprinse din activitatea profesionala de magistrat, platita din banii publici ai tuturor cetatenilor romani, inclusiv ai celor de etnie roma. Pentru asemenea comportamente rasiste ale politistilor si ale procurorilor, Romania a fost deja condamnata de CEDO. Afirmatia mai scoate in evidenta faptul ca seviciile secrete din MAI trateaza romii nu ca o minoritate etnica si cetateni romani, dar ca un grup infractional. Utilizarea aparatului de stat contra unei etnii este de maxima gravitate.

Primul ministru Ponta intareste aceasta viziune rasista a reprezentantilor statului la adresa romilor facand referire la clanuri de crima organizata ale romilor. Disputele “politice” in Romania nu avut niciodata nivelul minim de decenta si bun-simt pe care societatea romaneasca il merita, insa, in acest caz, vorbim despre utilizarea unui limbaj care contravine principiilor unei societati democratice si care este catalogat in mod explicit de CEDO ca fiind rasist. 

Jurnalistul C.T. Popescu dezvolta aceasta teorie cu privire la romi, pe care ii caracterizeaza drept o etnie a faradelegii, acestia fiind tigani hoti, cersetori, criminali care nu au nicio legatura cu romanii. O asemenea coliziune brutala cu valorile democratiei il descalifica pe jurnalistul C.T. Popescu si ii stirbeste prestigiul acumulat prin munca depusa pe parcursul mai multor decenii.

Fata de aceasta stare de lucruri solicitam:
Consiliului Superior al Magistraturii si Ministerului Afacerilor Interne sa prezinte un punct de vedere public cu privire la comportamentul acestor institutii in relatie cu romii, cu precadere in ce priveste existenta la nivelul institutiilor mentionate a unor practici de tratare a romilor ca “mediu/grup infractional”;
Consiliului National al Audiovizualului sa emita o instructiune/avertizare cu privire la etnicizarea infractionalitatii.

Totodata, facem apel catre formatorii de opinie sa ia atitudine impotriva acestui mod grobian si rasist de stigmatizare a unei intregi etnii pentru comportamente individuale concrete, pentru care autorii ar trebui sa raspunda in mod individual.

Romani CRISS a depus plangere la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii impotriva domnilor Ponta, Oancea si Cristian Tudor Popescu solicitand sanctionarea acestora cu amenda contraventionala, care, conform legii, poate ajunge la 100.000 lei.
 A se vedea decizia data de CEDO in cauza Vona c. Ungariei, par. 10 si 61.
 Intre altele, fostul procuror Oancea a declarat ca: 
"Mircea Băsescu e autorul unei prostii, generată probabil şi de nişte chestiuni de lăcomie. (...) Mediile infracţionale sunt penetrate de serviciul secret al MAI, mediile ţigăneşti. În penitenciare nu prea pătrunde SRI-ul”... 
“Întotdeauna, în situaţiile astea, se caută slăbiciunea. Eu cunosc psihologia ţigănească. Am lucrat cu ei... E o etnie aparte, cu o psihologie deosebită, e un membru unde nu pătrunzi foarte uşor. Abraham e doctor! Ceea ce mi se pare ciudat e că ţiganii din această cauză au avut nişte avocaţi până la Abraham. Au renunţat la ei. Timp de trei ani de zile crede cineva când se plănuia, se insista la fratele preşedintelui cu mita, lăsând la o parte personalitatea lui Mircea Băsescu... Ţiganii niciodată nu dau banii înainte! E o chestiune care ţine de lege la ei. Dintr-o dată, o sumă de 600.000 de euro pe care o dau când e arestat unul din ei... Serviciul care avea atribuţii în materia asta - nu am nimic cu Serviciul Special al MAI - până acum să nu fi identificat asemenea ţesătură?". Articolul integral este disponibil la adresa  HYPERLINK "http://www.realitatea.net/procurorul-oancea-acuzatii-bomba-serviciul-secret-al-mai-implicat-in-dosarul-bercea_1467330.html" http://www.realitatea.net/procurorul-oancea-acuzatii-bomba-serviciul-secret-al-mai-implicat-in-dosarul-bercea_1467330.html 
 A se vedea cauza Stoica c. Romaniei.
 Premierul Ponta a declarat ca ”Romania a fost atatia ani acuzata de doua probleme: problema coruptiei si problema romilor. Ori, acum noi avem o persoana publica, domnul Traian Basescu, care le intruchipeaza pe amandoua: coruptia, coruptie relationata cu clanuri de crima organizata ale romilor”. Articolul integral este disponibil la adresa  HYPERLINK "http://www.wall-street.ro/articol/Politic/168072/ponta-nou-atac-la-adresa-presedintelui-basescu-intruchipeaza-si-problema-coruptiei-si-cea-a-romilor.html" http://www.wall-street.ro/articol/Politic/168072/ponta-nou-atac-la-adresa-presedintelui-basescu-intruchipeaza-si-problema-coruptiei-si-cea-a-romilor.html

 Jurnalistul C.T. Popescu a afirmat “Astă-toamnă am participat la Paris la o întâlnire internațională. Cea mai neplăcută situaţie de care m-am lovit a fost confundarea, voită sau nu, a ţiganilor autori de infracţiuni pe bandă rulantă în Franţa, cu români. M-am străduit cât am putut să explic că aceşti ţigani hoţi, cerşetori, criminali, nu au legătură cu românii. Că au o cultură internaţională a fărădelegii, proprie etniei lor, căreia trebuie să-i facă faţă întreaga Europă, nu România de una singură”. Articolul integral este disponibil la adresa  HYPERLINK http://www.gandul.info/puterea-gandului/familia-basescu-il-ajuta-pe-doctorul-ponta-sa-opereze-12820123

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O mizerabilă formă a confuziei criteriilor

« Cercetarea lui George Voicu seamănă cu gestul energic al omului care deschide larg fereastra, într-o încăpere neaerisită. Ne atrage atenţia, implicit, că nu e suficient să examinăm cvasi-dispariţia evreilor din cultura română de azi, sau uciderea lor, în timpul Holocaustului. E necesar să rememorăm premisele şi contextele care au putut face toate acestea cu putinţă. »- scrie Laszlo Alexandru în revista sa electronică , recenzând cartea lui George Voicu, Radiografia unei expatrieri: cazul Lazăr Şăineanu , recent publicată de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” de la Bucureşti. Voi citi negreșit cartea lui George Voicu. Tocmai fiindcă probabil rememorează nu doar premisele și contextele cvasi-dispariției ci și cele ale prezenței evreilor în cultura română. Fiindcă, tocmai acest aspect este adesea eludat de cercetarea românească. Ne-am putea întreba ce are acest subiect istoric, de altfel pasionant și plin de triste învățăminte de minte pentru

Denunț contra lui Dan Culcer. Contextul polemic. Manolescu, Cornea, Oișteanu, Tismăneanu etc

 Denunț contra lui Dan Culcer. Contextul polemic. Manolescu, Cornea, Oișteanu, Tismăneanu etc Texte și surse documentare. Stimați colegi scriitori, difuzez o serie de legături, sau linkuri cum se zice în romgleză , pentru informarea Dvs., pentru reconstituirea unor intervenții în presă, care, în rezumat, se reduc la un denunț, inițiat de Nicolae Manolescu, relansat de Andrei Cornea, Andrei Oișteanu, Vladimir Tismăneanu, Mircea Mihăieș. În spatele unei pretinse polemici grupul declară, în toate oficinele la care au acces, că aș prezenta un sindrom de antisemitism . Sunt acuzat de «antisemitism» pentru că am afirmat într-un studiu din revista Vatra , că succesul, cât este, real sau construit propagandistic, al operei lui Norman Manea pe piața cărții, are la bază un troc intracomunitar, scrierea unui pamflet comandat, intitulat Felix Culpa . Cronologia simplă și declarațiile lui Norman Manea pot servi drept probe, alături de diverse articolele mai vechi din România literară , publicate d

România. Secolul al XIX-lea. Cârciumarii evrei — strămoșii comercianților de droguri

 Invazia economică și demografică a României în a două jumătate a secolului al XIX-lea are un aspect care poate fi pus în legătură cu comerțul actual de droguri. E vorba de cucerirea până aproape de monopolizare a comerțului cu alcooluri de către evrei. Singura cârciumă din Copalnic-Mănăștur, localitate ardeleană în care au trăit strămoșii mei, era ținută de evreica Zeiger Roza, localul fiind așezat lângă pod. Vindea alcool extras din porumb care provoca uneori orbirea consumatorilor. Cârciumarii evrei — strămoșii comercianților de droguri.