Treceți la conținutul principal

Pe marginea unor modificări statutare

Public observațiile mele pe marginea modificărilor statutare în curs de redactare și aprobare la Adunare Generală Extraordinară, convocată pentru reformarea Uniunii, la 18 martie 2016.

Câteva sugestii și observații :
Art 16.2 Convocarea Adunării genrale se face cu cel puțin două săptămâni înainte de datat stabilită, prin toate mijloacle de comunicare valide, în principal prin poștă sub forma unei scrisori recomandate cu aviz de primire la adresa legală a membrilor.
SE VA OMITE formula «prejudicii de imagine» fiindcă nu știu să existe vreo legislație clară pe această temă, legea prevede pedepse pentru prejudicii morale (care includ și cele de imagine).
Art 20 CD
se adugă atribuția păstrarea și administrarea arhivei integrale,
In toate cazurile ședințele organelor de conducere trebuie înregistrate fonic și prin proces verbal stenografiat. Documenetele stenografice rezultate se comunică membrilor USR la 30 de zile după înregistrare. Se asigură astfel transparența și asumarea responsabilității individaule și colective a vorbelor și deciziilor.
De precizat că  Membrii juriilor nu pot figura mai mult de două ori.
CD este obligat să intervină și să studieze în interesul membrilro asociației relații cu puterea politiciă, cu editurile și mijloacele media. Va adună prin serviciul său istoric (căutaț o denumire pentru un arhivist profesionist angajat pentru un contact temporar) informații privitoare la raporturile dintre scriitori și editori, solicită unor experți juridici și sociologi analiza legalității contractelor, cere editurilor să comunice formularele de contract tipizate, așa cum se face peste tot, cu prevederi privind perioada de cedare a drepturilor de autor, militează  cu ajutorul sectorului său juridic pentru respectarea drepturilor de autor.
Privitor la excludere, să se prevadă obligația de a trece prin Comisia de onoare și dreptul de a contesta (cum?) și de a se apăra în ședință publică în fața Comisiei de monitorizare. (ca la tribunal cu un avocat la nevoie)
Cam atât. Nu am formulat juridic, dar esența sugestiilor sper să fie clară. Mai ales chestiunile recuperării și reorganizării arhivelor păstrate/dispărute, găsirea responsabililor pentru distrugeri, a păstrării corecte a celor curente, a proceselor verbale stenografice și a accesului cercetătorilor la arhivele dinainte de Manolescu mi se par esențiale. Pentru rest, vă felicit. Statutul a devenit mai clar și sper că nu va mai fi prilej de abuzuri.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O mizerabilă formă a confuziei criteriilor

« Cercetarea lui George Voicu seamănă cu gestul energic al omului care deschide larg fereastra, într-o încăpere neaerisită. Ne atrage atenţia, implicit, că nu e suficient să examinăm cvasi-dispariţia evreilor din cultura română de azi, sau uciderea lor, în timpul Holocaustului. E necesar să rememorăm premisele şi contextele care au putut face toate acestea cu putinţă. »- scrie Laszlo Alexandru în revista sa electronică , recenzând cartea lui George Voicu, Radiografia unei expatrieri: cazul Lazăr Şăineanu , recent publicată de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” de la Bucureşti. Voi citi negreșit cartea lui George Voicu. Tocmai fiindcă probabil rememorează nu doar premisele și contextele cvasi-dispariției ci și cele ale prezenței evreilor în cultura română. Fiindcă, tocmai acest aspect este adesea eludat de cercetarea românească. Ne-am putea întreba ce are acest subiect istoric, de altfel pasionant și plin de triste învățăminte de minte pentru

Denunț contra lui Dan Culcer. Contextul polemic. Manolescu, Cornea, Oișteanu, Tismăneanu etc

 Denunț contra lui Dan Culcer. Contextul polemic. Manolescu, Cornea, Oișteanu, Tismăneanu etc Texte și surse documentare. Stimați colegi scriitori, difuzez o serie de legături, sau linkuri cum se zice în romgleză , pentru informarea Dvs., pentru reconstituirea unor intervenții în presă, care, în rezumat, se reduc la un denunț, inițiat de Nicolae Manolescu, relansat de Andrei Cornea, Andrei Oișteanu, Vladimir Tismăneanu, Mircea Mihăieș. În spatele unei pretinse polemici grupul declară, în toate oficinele la care au acces, că aș prezenta un sindrom de antisemitism . Sunt acuzat de «antisemitism» pentru că am afirmat într-un studiu din revista Vatra , că succesul, cât este, real sau construit propagandistic, al operei lui Norman Manea pe piața cărții, are la bază un troc intracomunitar, scrierea unui pamflet comandat, intitulat Felix Culpa . Cronologia simplă și declarațiile lui Norman Manea pot servi drept probe, alături de diverse articolele mai vechi din România literară , publicate d

România. Secolul al XIX-lea. Cârciumarii evrei — strămoșii comercianților de droguri

 Invazia economică și demografică a României în a două jumătate a secolului al XIX-lea are un aspect care poate fi pus în legătură cu comerțul actual de droguri. E vorba de cucerirea până aproape de monopolizare a comerțului cu alcooluri de către evrei. Singura cârciumă din Copalnic-Mănăștur, localitate ardeleană în care au trăit strămoșii mei, era ținută de evreica Zeiger Roza, localul fiind așezat lângă pod. Vindea alcool extras din porumb care provoca uneori orbirea consumatorilor. Cârciumarii evrei — strămoșii comercianților de droguri.