Treceți la conținutul principal

Provincie și Țară

Din partea Rodicăi Lăzărescu am primit, în ianuarie 2015, cartea lui Mircea Dinutz, Arcade critice. Colegul de meserie Mircea Dinutz (24 septembrie 1948, Bacău — 19 februarir 2103, Focșani) a fost redactorul șef al revistei Pro Saeculum din Botoșani.
Nu am avut prilejul de a-l cunoaște pe autorul a nouă cărți de critică și publicistică. Am fost doar de câteva ori în relații epistolare. 
Grație mijlocirii și recomandării Magdei Ursache, am publicat în Asymetria câteva texte semnate de Mircea Dinutz. Dispariția lui mă face să mă gândesc la câteva asemănătoare destine, oameni de talent morți relativ tineri, după ce s-au manifestat în ceea ce se numește greșit Provincie. 
De fapt această provincie, opusă de unii Capitalei, este de fapt, așa cum scria nu prea demult un alt scriitor dispărut, Mihai Sin, Provincia este chiar Țara. 

În domeniul culturii acolo/aici/ se petrec lucruri  care au tot atâta importanță ca și cele ce se petrec în București. Ar fi corect ca toată lumea să ia act de această realitate.
La Fălticeni, unde s-a format E. Lovinescu, la finele secolului al XIX-lea, ca și la Cluj, Galați sau Craiova, dar și la Timișoara, de pildă, existau biblioteci, cititori, se importau cărți de la Paris și școlarii nu erau mai slab pregătiți decât cei de la liceele din București. 
Dacă cineva ar avea răbdarea să studieze catalogul bibliotecii unui liceu din Fălticeni la 1890 ar avea imensa surpriză de a consulta o bibliotecă europeană, deloc asincronă.
Provincia creatoare este o realitate. 
Gurvernanții României actuale sunt niște inculți iresponsabili, fiindcă după deceniile de îndobitocire dogmatică pe care le-a parcurs România după 1944, ar fi fost necesară o susținere economică a culturii mai sistematică ca oricând. Școala românească nu a dat doar rebuturi, cum ar zice cineva care nu acceptă contradicția între ordinele de sus și realitatea din teren, în România «socialistă». 
După 1964, la Târgu Mureș, de pildă, au funcționat profesori de română, de matematică sau de mai știu eu ce materie,  care ar merita să li se ridice monumente pentru dăruirea și realizărilor lor, întrupate în mulți intelectuali de calitate. Evoc aici doar numele lui Alexandru Toșa. fost universitar devenit profesor de școală medie, autorul unor studii de lingvistică deschizătoare de drumuri la noi.
Expresia «Nasc și la Moldova oameni» se aplică, în ciuda oricăror capitalo-centrisme reziduale, tuturor locurilor unde locuiesc oameni. Români sau de alte naționalități!!
Scriu asta nu doar în așteptarea mutării capitalei României la Brașov sau la Făgăraș, ci chair miltând pentru o asemenea descentrare folositoare și necesară ca proiect istoric, economic și demografic al României viitoare.(dan culcer)



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O mizerabilă formă a confuziei criteriilor

« Cercetarea lui George Voicu seamănă cu gestul energic al omului care deschide larg fereastra, într-o încăpere neaerisită. Ne atrage atenţia, implicit, că nu e suficient să examinăm cvasi-dispariţia evreilor din cultura română de azi, sau uciderea lor, în timpul Holocaustului. E necesar să rememorăm premisele şi contextele care au putut face toate acestea cu putinţă. »- scrie Laszlo Alexandru în revista sa electronică , recenzând cartea lui George Voicu, Radiografia unei expatrieri: cazul Lazăr Şăineanu , recent publicată de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” de la Bucureşti. Voi citi negreșit cartea lui George Voicu. Tocmai fiindcă probabil rememorează nu doar premisele și contextele cvasi-dispariției ci și cele ale prezenței evreilor în cultura română. Fiindcă, tocmai acest aspect este adesea eludat de cercetarea românească. Ne-am putea întreba ce are acest subiect istoric, de altfel pasionant și plin de triste învățăminte de minte pentru

Denunț contra lui Dan Culcer. Contextul polemic. Manolescu, Cornea, Oișteanu, Tismăneanu etc

 Denunț contra lui Dan Culcer. Contextul polemic. Manolescu, Cornea, Oișteanu, Tismăneanu etc Texte și surse documentare. Stimați colegi scriitori, difuzez o serie de legături, sau linkuri cum se zice în romgleză , pentru informarea Dvs., pentru reconstituirea unor intervenții în presă, care, în rezumat, se reduc la un denunț, inițiat de Nicolae Manolescu, relansat de Andrei Cornea, Andrei Oișteanu, Vladimir Tismăneanu, Mircea Mihăieș. În spatele unei pretinse polemici grupul declară, în toate oficinele la care au acces, că aș prezenta un sindrom de antisemitism . Sunt acuzat de «antisemitism» pentru că am afirmat într-un studiu din revista Vatra , că succesul, cât este, real sau construit propagandistic, al operei lui Norman Manea pe piața cărții, are la bază un troc intracomunitar, scrierea unui pamflet comandat, intitulat Felix Culpa . Cronologia simplă și declarațiile lui Norman Manea pot servi drept probe, alături de diverse articolele mai vechi din România literară , publicate d

România. Secolul al XIX-lea. Cârciumarii evrei — strămoșii comercianților de droguri

 Invazia economică și demografică a României în a două jumătate a secolului al XIX-lea are un aspect care poate fi pus în legătură cu comerțul actual de droguri. E vorba de cucerirea până aproape de monopolizare a comerțului cu alcooluri de către evrei. Singura cârciumă din Copalnic-Mănăștur, localitate ardeleană în care au trăit strămoșii mei, era ținută de evreica Zeiger Roza, localul fiind așezat lângă pod. Vindea alcool extras din porumb care provoca uneori orbirea consumatorilor. Cârciumarii evrei — strămoșii comercianților de droguri.