Treceți la conținutul principal

Sun Țzâ. Metode pentru a învinge un popor, fără lupte



Sun Țzâ (722-481 î.e.n.), autorul lucrarii de strategie militara ,,Arta razboiului", propunea un șir de metode prin care un popor ar putea fi învins înainte să se scoată sabia din teacă.

- Discreditați tot ceea ce merge bine în țară.
- Implicaţi reprezentanţii claselor conducătoare în afaceri dubioase! Distrugeți-le reputația si, la momentul potrivit,supuneți-i disprețului propriilor concetaățeni!
- Utilizați creaturile cele mai ticăloase și mai abjecte!
- Răspândiţi discordia şi conflictele între cetățeni Intărâtați-i pe tineri contra bătrânilor!
- Ridiculizaţi tradiţiile adversarilor! Discreditați-le luminătorii de conștiință!
- Perturbaţi, prin orice mijloace, aprovizionarea!
- Slăbiţi voința luptatorilor prin cântece şi imagini senzuale!
- Dați-le fete pentru a le lua mințile, dar si jad si mătase pentru a le stârni ambițiile!
- Fiți generoși în promisiuni şi recompense pentru informații!
- Infiltrați-va peste tot spionii. Bazați-vă pe tradatori!
- Faceți-l pe adversar să creadă că mai există o posibilitate de a se salva!
- Apoi, LOVIŢI!


Sunt convins că această strategie este eficientă. Probă, decăderea generală a economiei României între 1989 și prezent. Nu vin cu elogiul ceaușismului ca versiune consolatoare. Doar proștii, naivii și fățarnicii, precum și excutanții acestui program vor încerca să nege aplicabilitatea acestei grile de analiză, sub veșnicul pretext al batjocoririi celor care vorbesc despre un complot sau o conspirație. Complotul nu e singur vinovat de starea actuală, fără utilizarea creaturilor cele mai ticăloase și mai abjecte, dintre români și dintre străini, fără convergența de interese a acestora, reușita catastrofei nu era atât de generală și catalepsia națională nu s-ar fi instalat.
  D.C.
Găsesc o probă interesantă despre metodele mai sus evocate, pe blogul lui Alexandru Dumitriu

luni, 18 iulie 2011


Nicolae Ceauşescu, lângă Kim Jong-Il şi Idi Amin. Prostie sau rea-voinţă?

Alexandru Dumitriu

Zilele trecute, site-ul economic al ştirilor PRO-TV (incont.ro) a publicat un material reprodus în scurt timp de numeroase publicaţii on-line: „Cele mai sărace ţări din lume, conduse de cei mai nebuni dictatori. Ceauşescu se află printre ei.” Clasamentul include zece nume, iar fostul preşedinte al României ocupă ultima poziţie. Din păcate, nu ştim cine este autorul acestei liste, dar situarea lui Nicolae Ceauşescu – chiar şi la finalul ei – alături de Mobutu Sese Seko (Zair), Idi Amin (Uganda) sau Kim Jong-Il (Coreea de Nord) reprezintă o faptă abjectă. Înainte de toate, era oare România socialistă o ţară pauperă, ca să poată fi cuprinsă în categoria „celor mai sărace ţări din lume”? Într-adevăr, austeritatea impusă pentru restituirea datoriei externe devenise dramatică, însă comparând nivelul economic de astăzi cu cel de la sfârşitul lui 1989 aflăm o tristă discrepanţă (desigur, nu favorabilă prezentului). Nu contestă nimeni marasmul totalitarist în care s-a afundat regimul Ceauşescu mai ales în anii ’80, dar plasându-l pe liderul român în preajma unor figuri abominabile ale istoriei ne măsluim grav trecutul. Oricum, încă din prezentarea lui Kim Yong-Il (locul I) cei care au realizat acest demers îşi probează diletantismul: „Preşedintele Coreei de Nord a preluat puterea în 1998, când tatăl său, Kim Il-Sung a murit.” Nu reţinem apoziţia defectuoasă, o greşeală insignifiantă în acest context. În primul rând, Kim Il-Sung (Kim Ir Sen) a decedat în 1994. Iar în al doilea rând, acelaşi Kim Ir Sen a fost proclamat „preşedintele etern” al Coreei de Nord. Aşadar, Kim Jong-Il este doar conducătorul statului asiatic, nu şi preşedinte. Pe de altă parte, de ce Kim Ir Sen absentează din această ierarhie? Sau numele lui Kim Ir Sen echivalează, pentru amatorii de la PRO-TV, cu un etalon al democraţiei şi prosperităţii nord-coreene?! Şi de ce lipseşte Gheorghiu-Dej, de a cărui epocă se leagă gulagurile reeducării?
Iată ce scria un individ (n-are importanţă cine) în numărul 2 al ziarului „Adevărul”, din 26 decembrie 1989, despre Nicolae Ceauşescu: „Laşul. Scîrba. Criminalul. Dar nu sînt expresii pe măsura acestui nemernic, a indignării noastre în nici o limbă a pământului. Poate doar propriul său nume care a întrecut în conotaţii sinistre tot ce a avut omenirea mai hidos până acum. Stalin? Hitler? Bieţi nevolnici. Dracul în persoană? Atât de diabolic nici chiar el nu este. Ceauşescu? Cel mai detestat, cel mai urât, cel mai îngrozitor cuvânt ivit vreodată în vocabularul popoarelor lumii.” Articolul respectiv era însoţit şi de o caricatură lugubră, înfăţişându-i pe soţii Ceauşescu care împodobeau bradul de Crăciun cu cranii în loc de globuri. Deci, Stalin şi Hitler „bieţi nevolnici” pe lângă Ceauşescu. Bine, autorul respectiv, care scrisese mai mult decât conformist în presa comunistă, elogiind politica lui Nicolae Ceauşescu, vroia o carieră şi după prăbuşirea regimului, iar pentru asta trebuia să-şi manifeste turbulent aversiunea de rigoare. Aşa că gestul său de a-l plasa pe Ceauşescu peste Stalin şi Hitler e de înţeles; omul purta o biografie uşor de incriminat şi căuta reabilitarea. Au trecut peste două decenii de atunci. Acum, pentru unii gazetari, locul lui Nicolae Ceauşescu  este lângă Kim Jong-Il sau Idi Amin. Asaltul lucidităţii încă întârzie să lumineze asemenea gândiri anchilozate într-un penibil obscurantism. Sau e vorba doar de o sordidă rea-voinţă?         

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O mizerabilă formă a confuziei criteriilor

« Cercetarea lui George Voicu seamănă cu gestul energic al omului care deschide larg fereastra, într-o încăpere neaerisită. Ne atrage atenţia, implicit, că nu e suficient să examinăm cvasi-dispariţia evreilor din cultura română de azi, sau uciderea lor, în timpul Holocaustului. E necesar să rememorăm premisele şi contextele care au putut face toate acestea cu putinţă. »- scrie Laszlo Alexandru în revista sa electronică , recenzând cartea lui George Voicu, Radiografia unei expatrieri: cazul Lazăr Şăineanu , recent publicată de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” de la Bucureşti. Voi citi negreșit cartea lui George Voicu. Tocmai fiindcă probabil rememorează nu doar premisele și contextele cvasi-dispariției ci și cele ale prezenței evreilor în cultura română. Fiindcă, tocmai acest aspect este adesea eludat de cercetarea românească. Ne-am putea întreba ce are acest subiect istoric, de altfel pasionant și plin de triste învățăminte de minte pentru

Denunț contra lui Dan Culcer. Contextul polemic. Manolescu, Cornea, Oișteanu, Tismăneanu etc

 Denunț contra lui Dan Culcer. Contextul polemic. Manolescu, Cornea, Oișteanu, Tismăneanu etc Texte și surse documentare. Stimați colegi scriitori, difuzez o serie de legături, sau linkuri cum se zice în romgleză , pentru informarea Dvs., pentru reconstituirea unor intervenții în presă, care, în rezumat, se reduc la un denunț, inițiat de Nicolae Manolescu, relansat de Andrei Cornea, Andrei Oișteanu, Vladimir Tismăneanu, Mircea Mihăieș. În spatele unei pretinse polemici grupul declară, în toate oficinele la care au acces, că aș prezenta un sindrom de antisemitism . Sunt acuzat de «antisemitism» pentru că am afirmat într-un studiu din revista Vatra , că succesul, cât este, real sau construit propagandistic, al operei lui Norman Manea pe piața cărții, are la bază un troc intracomunitar, scrierea unui pamflet comandat, intitulat Felix Culpa . Cronologia simplă și declarațiile lui Norman Manea pot servi drept probe, alături de diverse articolele mai vechi din România literară , publicate d

România. Secolul al XIX-lea. Cârciumarii evrei — strămoșii comercianților de droguri

 Invazia economică și demografică a României în a două jumătate a secolului al XIX-lea are un aspect care poate fi pus în legătură cu comerțul actual de droguri. E vorba de cucerirea până aproape de monopolizare a comerțului cu alcooluri de către evrei. Singura cârciumă din Copalnic-Mănăștur, localitate ardeleană în care au trăit strămoșii mei, era ținută de evreica Zeiger Roza, localul fiind așezat lângă pod. Vindea alcool extras din porumb care provoca uneori orbirea consumatorilor. Cârciumarii evrei — strămoșii comercianților de droguri.