Treceți la conținutul principal

Securitatea—o elită devotată patriei ?

«Securitatea—o elită devotată patriei ? Apără ! Ce? Ce-a mai rămas. Ce-a mai rămas? »
Notă mea din august 2003, regăsită, pe marginea unui articol de Bernard Guetta, din Le Monde, despre un film de propagandă sovietic, din epoca perestroikăi, unde se vede, printre alții spionul englez, Kim Philby, devenit pensionar sovietic, unde se filmează interioarele elegante și greoaie a unor ofițeri KGB, specilizați în spionaj, contra-informații, anti-terorism, securitatea comunicațiilor și protecția frontierelor, voluntari motivați. Dar aceia care se ocupau de mine și de alții ca mine, erau chiar convinși că aș fi fost un spion potențial sau se agitau și ei, ca să-și dea importanță, precum tovarășul colonel Grama sau ca Viorel Achim?

La noi nu s-a ajuns niciodată la o astfel de transparență, nu știu nici un film documentar cu securiști adevărați. Păcat. Vom rămâne marcați de fantasme și ipoteze. Evoc aici, interiorul unui ofițer de Securitate din suita lui București, pe care l-am cunoscut întâmplător la o nuntă din Brașov și care m-a dus de acolo, cu mașina, la București, la cererea mea. Casă boierească, cu lambruriui, cu scară interioară de lemn, evident locuință de serviciu. Ce-o fi cu tovarășul. Tare aș dori să știu. Am să regăsesc fotografia făcută în salonul de la parter. Poate-l recunoaște cineva. Am mai publicat-o acum câțiva ani, fără efect.
Dan C.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O mizerabilă formă a confuziei criteriilor

« Cercetarea lui George Voicu seamănă cu gestul energic al omului care deschide larg fereastra, într-o încăpere neaerisită. Ne atrage atenţia, implicit, că nu e suficient să examinăm cvasi-dispariţia evreilor din cultura română de azi, sau uciderea lor, în timpul Holocaustului. E necesar să rememorăm premisele şi contextele care au putut face toate acestea cu putinţă. »- scrie Laszlo Alexandru în revista sa electronică , recenzând cartea lui George Voicu, Radiografia unei expatrieri: cazul Lazăr Şăineanu , recent publicată de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” de la Bucureşti. Voi citi negreșit cartea lui George Voicu. Tocmai fiindcă probabil rememorează nu doar premisele și contextele cvasi-dispariției ci și cele ale prezenței evreilor în cultura română. Fiindcă, tocmai acest aspect este adesea eludat de cercetarea românească. Ne-am putea întreba ce are acest subiect istoric, de altfel pasionant și plin de triste învățăminte de minte pentru

Denunț contra lui Dan Culcer. Contextul polemic. Manolescu, Cornea, Oișteanu, Tismăneanu etc

 Denunț contra lui Dan Culcer. Contextul polemic. Manolescu, Cornea, Oișteanu, Tismăneanu etc Texte și surse documentare. Stimați colegi scriitori, difuzez o serie de legături, sau linkuri cum se zice în romgleză , pentru informarea Dvs., pentru reconstituirea unor intervenții în presă, care, în rezumat, se reduc la un denunț, inițiat de Nicolae Manolescu, relansat de Andrei Cornea, Andrei Oișteanu, Vladimir Tismăneanu, Mircea Mihăieș. În spatele unei pretinse polemici grupul declară, în toate oficinele la care au acces, că aș prezenta un sindrom de antisemitism . Sunt acuzat de «antisemitism» pentru că am afirmat într-un studiu din revista Vatra , că succesul, cât este, real sau construit propagandistic, al operei lui Norman Manea pe piața cărții, are la bază un troc intracomunitar, scrierea unui pamflet comandat, intitulat Felix Culpa . Cronologia simplă și declarațiile lui Norman Manea pot servi drept probe, alături de diverse articolele mai vechi din România literară , publicate d

România. Secolul al XIX-lea. Cârciumarii evrei — strămoșii comercianților de droguri

 Invazia economică și demografică a României în a două jumătate a secolului al XIX-lea are un aspect care poate fi pus în legătură cu comerțul actual de droguri. E vorba de cucerirea până aproape de monopolizare a comerțului cu alcooluri de către evrei. Singura cârciumă din Copalnic-Mănăștur, localitate ardeleană în care au trăit strămoșii mei, era ținută de evreica Zeiger Roza, localul fiind așezat lângă pod. Vindea alcool extras din porumb care provoca uneori orbirea consumatorilor. Cârciumarii evrei — strămoșii comercianților de droguri.