Treceți la conținutul principal

Dan Culcer. Ce îmi și vă doresc pentru 2011

Dan Culcer. Ce îmi si va doresc pentru 2011

Am adresat cititorilor și colaboratorilor revistei Asymetria următorul mesaj sub forma unui editorial.
« Le urez să fie sănătoși și energici pentru a putea trăi din plin evenimentele anului 2011. Nu fac profeții ci exprim o sumă de dorințe pe care sper că le vom vedea împlinite.

  • Un guvern format pe baza unui partid național, de pildă Partidul Poporului, așa cum l-a gândit economistul român, dr. Constantin Cojocaru, care să aplice Legea Cojocaru, să reformeze Constituția, spre un model organic, pentru a termina cu imitația slugarnică și stupidă a modelului francez de Constituție, așa cum a fost el împlântat fără logică în trupul nostru social, traumatizat de anii comunismului, la 1990. În această formațiune să se verse în mod activ toate partiduțele care se declară naționaliste și care din pricina propriei viziuni reducționiste și a boicotului la care au fost supuse de «democrația» cleptocratică, nu au putut să se exprime politic. Acțiunea Partidului Poporului este acum subminată de cei care au furat ideea și încearcă să o folosească în interes propriu, meschin. O revoltă fără compromisuri a celor ale căror semnături au fost deturnate, poate îndrepta situația. Eliminarea din viața politică a escrocilor de genul lui Corneliu Vadim Tudor, a șmecherilor, agramaților și maneliștilor de toată mâna, de la Adrian Năstase, la Becali sau Vanghelie.
  • O reformă politică prin renunțarea la sistemul prezidențial, care să permită curățirea grajdurilor justiției române și eradicarea corupției care cangrenează toate straturile societății românești.
  • Un început de soluție europeană pentru problema celor două milioane de țigani din România, a căror proliferare demografică este efectul pervers al legii cu privire la interzicerea avortului impusă de regimul Ceaușescu, proliferare activată fără a fi însoțită de nici o măsură socială adecvată pentru educarea și integrarea morală a acestei comunități străbătută de curente anomice.
  • Rejudecarea procesului lui Nicolae și a Elenei Ceaușescu, pentru ca România să nu mai ducă spre viitor rușinea unei parodii de justiției care a fost și ocazia instalării regimurilor cleptocratice de după 1990 ca și pretextul distrugerii economiei românești, a devalizării României și a transformării ei într-o neo-colonie a capitalului financiar străin, occidental sau oriental. Cu această ocazie se vor analiza acuzele fanteziste, mincinoase, fără temei juridic, niciodată probate. Asta implică desecretizarea masivă a documentelor din arhivele militare și ale serviciilor de informații interne și externe, pentru o perioadă de cel puțin cinci ani, anterioară lui decembrie 1989, și de cel puțin tot atâția ani după această dată, publicare lor și analiza competentă istorică, economică și juridică a acestei perioade.
  • Eliberarea presei de influența aferismului monopolist sau măcar punerea în mișcare a unui proiect de presă independentă finanțată de abonați și nu prin publicitate.
  • Aș mai avea și alte dorințe. Nu pot epuiza lista în această seară de Revelion. Nu vă împiedică nimeni să le adăugați textului meu, a cărui preluare, completare și difuzare este liberă.
  • Încă o dată, un An Nou nu doar Fericit, ci unul activ, creator, cu acțiuni colective și responsabile. Cred că putem renunța la credința într-o fericire colorată și iresponsabilă. Viața noastră este de fapt tristă, subminată de incertitudini, neliniști sau spaime. Deși nu e obiceiul la ora bilanțurilor rituale, prefer să privesc împreună cu Dumneavoastră adevărul în față. Realitatea dramatică trăită de majoritatea românilor impune să mâncăm jăratec, să ne scuturăm de răpciugă precum, înainte de marea călătorie, calul din basm, îngrijit de Făt Frumos. Doar că nu mai e cazul, după 20 de ani, să așteptăm să vină Făt Frumos. El există, doar că e ascuns în trupurile noastre slăbite de griji. Așa că, nu are rost să așteptăm minunea la care visăm. Să începem cu noi înșine, prin noi înșine, cum ziceau ctitorii României.»
Dan Culcer

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O mizerabilă formă a confuziei criteriilor

« Cercetarea lui George Voicu seamănă cu gestul energic al omului care deschide larg fereastra, într-o încăpere neaerisită. Ne atrage atenţia, implicit, că nu e suficient să examinăm cvasi-dispariţia evreilor din cultura română de azi, sau uciderea lor, în timpul Holocaustului. E necesar să rememorăm premisele şi contextele care au putut face toate acestea cu putinţă. »- scrie Laszlo Alexandru în revista sa electronică , recenzând cartea lui George Voicu, Radiografia unei expatrieri: cazul Lazăr Şăineanu , recent publicată de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” de la Bucureşti. Voi citi negreșit cartea lui George Voicu. Tocmai fiindcă probabil rememorează nu doar premisele și contextele cvasi-dispariției ci și cele ale prezenței evreilor în cultura română. Fiindcă, tocmai acest aspect este adesea eludat de cercetarea românească. Ne-am putea întreba ce are acest subiect istoric, de altfel pasionant și plin de triste învățăminte de minte pentru

Denunț contra lui Dan Culcer. Contextul polemic. Manolescu, Cornea, Oișteanu, Tismăneanu etc

 Denunț contra lui Dan Culcer. Contextul polemic. Manolescu, Cornea, Oișteanu, Tismăneanu etc Texte și surse documentare. Stimați colegi scriitori, difuzez o serie de legături, sau linkuri cum se zice în romgleză , pentru informarea Dvs., pentru reconstituirea unor intervenții în presă, care, în rezumat, se reduc la un denunț, inițiat de Nicolae Manolescu, relansat de Andrei Cornea, Andrei Oișteanu, Vladimir Tismăneanu, Mircea Mihăieș. În spatele unei pretinse polemici grupul declară, în toate oficinele la care au acces, că aș prezenta un sindrom de antisemitism . Sunt acuzat de «antisemitism» pentru că am afirmat într-un studiu din revista Vatra , că succesul, cât este, real sau construit propagandistic, al operei lui Norman Manea pe piața cărții, are la bază un troc intracomunitar, scrierea unui pamflet comandat, intitulat Felix Culpa . Cronologia simplă și declarațiile lui Norman Manea pot servi drept probe, alături de diverse articolele mai vechi din România literară , publicate d

România. Secolul al XIX-lea. Cârciumarii evrei — strămoșii comercianților de droguri

 Invazia economică și demografică a României în a două jumătate a secolului al XIX-lea are un aspect care poate fi pus în legătură cu comerțul actual de droguri. E vorba de cucerirea până aproape de monopolizare a comerțului cu alcooluri de către evrei. Singura cârciumă din Copalnic-Mănăștur, localitate ardeleană în care au trăit strămoșii mei, era ținută de evreica Zeiger Roza, localul fiind așezat lângă pod. Vindea alcool extras din porumb care provoca uneori orbirea consumatorilor. Cârciumarii evrei — strămoșii comercianților de droguri.